Vlammen/Vuur

image002

Wie in het verleden vlammen of vuur wou nabootsen was aangewezen op lampjes van verschillende sterkte en bimetaal schakelaartjes. Ondanks dat er ook met die methode erg goede realistische effecten waren te verkrijgen, is op veler verzoek om nu eens een eenvoudige electronische schakeling te ontwerpen om vlammen en vuur na te bootsen , deze schakeling ontstaan.

Het nabootsen van vuur en vlammen is in vergelijking met knipperen en flitsen flink lastiger: vlammen en vuur laten zich namelijk moeilijk voorspellen en hiervoor is dus elektronica nodig die willekeurig de Led's laat opflitsen of uitdoven om een realistisch vlammen en vuur effect te krijgen.

schema3

De uiteindelijke schakeling is opgebouwd met twee oscillatoren , twee D- elementen en een forse buffer voor de Led aansturing. De Inverter U1A ,weerstand R2 ,condensator C1 zorgt voor een frequentie van ongeveer 1 Mhz . De Inverter U1C, weerstand R1, condensator C2 voor de tweede frequentie van ongeveer 200 Hz. Beide frequenties voeden de van een clock van een D-Flipflop. Door de uitgang van de 1 Mhz D-flipflop als data aan de 200 Hz D-flipflop aan te bieden en de geinverteerde uitgang van de 1 Mhz D-flipflop terug te koppellen op z'n Data ingang, onstaat door vrijlopende frequenties en voledig willekeurig uitgangs signaal geŽnt op de 200 Hz basisfrequentie. Dit onstane signaal wordt aangeboden aan de 4 overgebleven en parralel geschakelde inverters, om op die manier ook nog een flinke uitgangsstroom te kunnen leveren. Het geheel geeft een ongeŽvenaard vuur en vlammen effect.

DataIcon  Goed beter, best ...

Zoveel mensen zoveel wensen. Niet mooi genoeg , te weinig vlammen, te veel vuur ? Experimenteer er maar flink op los met de waardes van de Condensator C2 en R1 om het vuur nog maar's flink op te porren. Bijvoorbeeld een condensator van 220 nF en weerstand van 100 Kohm geeft een compleet ander vuurbeeld.

 

DataIcon  Nog specialer en anders ?

Wil je de schakeling inbouwen als olielamp verlichting op stations/ straatverlichting of op authentieke platbodemschepen als olie- dek en navigativerlichting. Dan kan het gewenst zijn om geen leds maar gloeilampjes te gebruiken. Zie hier een voorbeeldje van de opbouw. Op het kleine experimenteer (eilandjes print ) word een ledje, schroefconnector een BD437 darlinton en een basis weerstandje gesoldeerd. De basis van de darlinton komt via de basisweerstand rechtstreeks aan de stuur uitgang van de 4013. De darlinton stuurt de belasting naar ground, zodat er ook nog met apparte voedingen kan worden gewerkt. Het ledje (ter controle) is gewoon volgens het orginele schema aangesloten

 

gloeiaanp

'DataIcon  Wat kost het ?

De complete schakeling met onderdelen en print kost aan onderdelen ongeveer 8 a 9 euro. Voor de gloeilampjes uitbreiding komt daar nog 1 a 2 euro bij. All met al een effect dat voor die prijs eingelijk niet mag ontbreken op je model. Deze schakeling kost compleet gebouwd en getest 9 euro. De uitbreiding kost 1 euro 80. De verkrijgbaarheid is afhankelijk van de actuele vooraad

Vanaf 5 stuks is het lonend om printjes te laten produceren. Dus als er geen actuele vooraad meer is , is het minimum aantal 5 stuks dat in order moet staan , het moment waarop opnieuw wordt geproduceerd.

Actuele status : Ok !